TITÁNOVÝ RIAD

ZDRAVÉ PEČENÉ KURA  

Suroviny: 4 porcie kuraťa, zemiaky 

Titánovú nádobu dobre rozohrejeme a vytrieme servítkom s kvapkou oleja. Vložíme porcie kuraťa (bez kože), prikryjeme pokrievkou, tepelný zdroj znížime na stredný stupeň a pečieme 15 minút. Pokrievku zložíme, porcie kuraťa otočíme a pridáme na kúsky nakrájané surové zemiaky. Opäť priklopíme pokrievkou a pečieme ďalších 15 minút. Behom tejto doby pokrievku 2x zdvihneme a zemiaky  premiešame. Namiesto zemiakov môžeme pridať zeleninu. Budete prekvapení chutným pokrmom bez soli. 

Pre gurmánov: porcie kuraťa môžeme posypať grilovacím korením.  

 

KURA NA CESNAKU V PARE

Suroviny: kuracie prsia alebo horné stehná (najlepšie vykostené) , soľ, korenie, majoránka, zemiaky, zelenina napr. mrkva, brokolica, karfiol, hrachové struky a podobne.

Porcie mäsa môžeme upraviť na tenšie plátky (pre rýchlejšie uvarenie cca za 20 min). Kuracie mäso osolíme, potrieme prelisovaným cesnakom, okoreníme, ochutíme majoránkou. Ideálne je nechať mäso odležať cez noc, aby všetky ingrediencie správne „natiahlo“. 

Tip pre diétne varenie: mäso vôbec nesolíme a nekoreníme, samé o sebe je slané, v pare si uchová svoju chuť.

Príprava: Do titánového hrnca pripravíme všetko na polievku a varíme obvyklým spôsobom. Približne 20 min. pred dokončením polievky položíme na hrniec parnú nádstavbu a do nej vložíme pripravené mäso. V hrnci môžeme samozrejme variť len vodu. Ak máme len jednu parnú nádstavbu, môžeme mäso, zemiaky a zeleninu variť v jednej parnej nádstavbe, chute sa v pare nemiešajú. Pokiaľ pripravujeme pokrm pre viac ľudí, je možné použiť dve parné nádstavby. V jednej môžeme pripraviť zemiaky a zeleninu a v druhej kuracie mäso. Približne po 10 minútach pridáme k mäsu zeleninu a zemiaky a varíme ďalších 10 minút. Dĺžka varenia závisí od veľkosti zemiakov aj mäsa.

Takto pripravený pokrm si zachová vitamíny a má výbornú chuť.

 

REZNE V TROJOBALE 

Suroviny: hydinové, bravčové rezne, strúhanka, vajcia, hladká múka, soľ, olej

Príprava: mäso naklepeme, osolíme. Postupne obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajci, strúhanke. Titánovú panvicu dobre nahrejeme a stlmíme na minimum. Do misky nalejeme olej a pripravené rezne zľahka v oleji namočíme z obidvoch strán a vložíme do titánovej panvice. Ďalej smažíme z obidvoch strán ako obvykle. Pri smažení väčšieho počtu rezňov odstránime papierovým servítkom po každej várke opadané kúsky strúhanky tak, aby sme dávali ďalšie rezne vždy do čistej a suchej nádoby.

Tip pre diétne varenie: Na prípravu strúhanky doporučujeme použiť čerstvé pečivo. Strúhanka z čerstvého pečiva nesaje toľko tuku a jedlo je ľahšie stráviteľné.

 

ŽEMĽOVÁ KNEDLA

Suroviny: 0,5 kg hrubej múky, 1 lyžička soli, 1 vajce, 1 lyžička cukru, 0,25 l vlažnej vody alebo mlieka, 3 dkg droždia.

Príprava cesta: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a vykysnutý kvások. Kvások pripravíme z polovice vlažnej vody alebo mlieka, cukru a droždia. Do druhej polovice vody alebo mlieka rozšprdláme vajíčko a tiež pridáme k múke. Zamiesime cesto, ktoré nemá byť príliš tuhé. Povrch cesta poprášime múkou a na teplom mieste necháme prikryté servítkom kysnúť asi pol až trištvrte hodiny. Valček posypeme múkou, položíme naň cesto, rozdelíme ho na štyri diely. Z každého dielu vytvoríme podlhovasté knedle, ktoré necháme pod servítkom asi 10 minút odpočívať.

Najlepšie hranatý titánový kastrol zahrejeme a potom do neho dáme 2-3 dcl vody. Teplotu nastavíme na maximum. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej knedle, priklopíme pokrievkou a tepelný zdroj znížime na stredný stupeň. Varíme 20 minút. Celú dobu varu sledujeme, aby sa voda varila. Knedle neobraciame, preto je zbytočné zdvíhať pokrievku, unikala by para. Uvarené knedle vyberieme a pomocou nite ich nakrájame na plátky. Podávame ako prílohu k omáčkam, hlavne smotanovým, ku gulášu, perkeltu, ragú a pod.

 

ČESKÉ BUCHTY

Príprava: Kysnuté cesto pripravíme obvyklým spôsobom podľa vlastného receptu. Z vykysnutého cesta tvoríme na pomúčenom valčeku placky, ktoré plníme plnkou - tvaroh, lekvár, mak. Nádobu - najlepšie hranatý titánový kastról vytrieme tukom a kladieme do nej pripravené  buchty. Každú buchtu i po stranách potrieme tukom a necháme chvíľu vykysnúť. Pečieme na miernom zdroji tepla - na varnej doske, prikryté pokrievkou 30 minút. Potom buchty obrátime a dopečieme druhú stranu - 5 minút už bez pokrievky. Počas pečenia otierame orosenú pokrievku.


DomovDomov

Košík  

(prázdny)

Máte problém, chcete poradiť?


Volajte (+420) 777 617 302
denne od 8 - 18 hodín

Reklama